Tot just fa un mes acabàvem la nostra clàssica presentació de projectes, aquest any però amb una peculiaritat extra. Tots els cursos de l’escola partíem amb el mateix títol pel projecte:
Les diferents classes van realitzar projectes relacionats amb Sitges però cadascuna d’elles va prendre una direcció diferent. Unes van optar per treballar i gaudir de la fauna i flora del Garraf, d’altres es van interessar per la façana marítima, la pesca i el comerç marítim, i fins i tot alguns van aprofitar per investigar a fons sobre les arrels històriques, culturals i gastronòmiques del nostre fascinant municipi.
L’aventura que expliquem aquí va sobre uns nens i nenes que es van preguntar…
“Què passa quan un paper, un plàstic o quasevol deixalla cau al mar? Torna cap a la platja? Va mar endins? S’enfonsa davant de la nostra costa? Fa cap en una d’aquestes illes immenses de plàstic?”
Aquest dubte, que també era dificilíssim de resoldre per les pròpies mestres, mereixia d’una dedicació especial. I és que molts cops, jo mateix com a persona aduta, m’ho havia qüestionat en més d’una ocasió. Llavors vam tenir una idea interessantíssima…
“Comprarem un tracker GPS i el tirarem al mar per veure què passa quan una deixalla acaba a la platja”
Com vam començar?
Llavors va ser quan l’alumnat de la classe dels Grans CD van començar a treballar de valent amb la intenció de descobrir quina direcció pren la brossa quan cau al mar, i a més a més, poder conscienciar el màxim de gent possible per fer un món més sostenible i lliure de plàstics, culminant amb una campanya de neteja de platges.
Vam adquirir el dispositiu GPS i assessorats per experts en el tema, el vam posar a dintre d’un recipient plàstic molt ben precintat junt amb un codi QR.
Aquest codi redirigeix a una pàgina web que el mateix alumnat es va encarregar de dissenyar, on s’informa amb tres idiomes diferents (català, castellà i anglès) a la persona que trobi el dispositiu de quin projecte es tracta i que ha de fer en cas que el trobi. Ho voleu veure? CLIQUEU AQUÍ!!
Sabeu com va sortir l’experiment?
Quan ja estava tot preparat, alguns nens i nenes de la classe van pujar al vaixell del capità en cap del Port d’Aiguadolç i van entrar una milla endins per deixar anar el tracker a una distància considerable de la costa. Acte seguit vam començar a fer-ne el seguiment, i els resultats van ser realment sorprenents. MIREU MIREU!!!
Cada dia a l’arribar a l’escola comprovàvem on es trobar el nostre Tracker, i la veritat és que cada dia ens sorprenia. Durant les primeres 24 hores vam poder observar com el dispositiu havia fet un recorregut realment llarg. Es va desplaçar fins arribar gairebé a la platja de Gavà i va fer mitja volta fins arribar quasi a tocar a les costes de Garraf. Després d’això vam poder veure que es va mantenir dibuixant vuits a una distància d’entre 10 i 15 km davant de la costa de Sitges i Garraf. Fins que va començar a desplaçar-se en direcció sud-oest arribant a l’alçada de Vilanova.
Quan ja pensàvem que el perdríem de vista i que faria cap a Mallorca o Menorca, una llevantada va portar l’Utrillo Track directe cap a Sitges. Concretament a l’espigó de la platja de l’Estanyol. O sigui que… S’ACABA L’AVENTURA…
Sabem que el nostre dispositiu està a l’espigó però no el podem recuperar “de moment”. La nostra hipòtesi és que les onades han empès el tracker i s’ha quedat encallat entre les roques. Llavors ara, l’haurem de recuperar…
Participarem al CATALUNYA CLEAN UP CHALLENGE
A partir d’aquesta experiència, la mateixa classe prepararà una campanya de recollida de brossa de les nostres platges per a la resta d’alumnes de les classes dels Grans. Però això no acabarà aquí… Necessitarem de l’ajuda dels companys i companyes de tota l’escola i de les seves famílies per participar al Catalunya Clean Up Challenge. En els propers dies informarem amb més detall a través de les xarxes i del butlletí informatiu de l’escola, però ja ens avancem:
Aquest repte consisteix en aconseguir recollir i comptabilitzar una quantitat bastant gran de residus del medi natural. En el nostre cas serà de les platges de Sitges. A partir d’una app, s’hauran de capturar tots i cadascun dels residus que recollim per a que la mateixa app en faci el comptatge i la classificació dels residus que acabem salvant.
Des de l’escola creiem profundament en la sensibilització sobre la prevenció de residus per poder ajudar realment al nostre planeta. Aquest és un pas més per seguir creant aquesta consciència ecològica que necessitem amb tanta urgència, i que des de l’Utrillo seguirem lluitant per aconseguir-ho.
I recordeu, l’Utrillo… MOLA!