L’ESCOLA OFEREIX L’ANTIGA CASA DE LA CONSERGE

L’ESCOLA OFEREIX L’ANTIGA CASA DE LA CONSERGE

Durant les darreres setmanes, a l’escola hem realitzat portes obertes i hem rebut la visita de diferents famílies. En aquestes visites, sempre expliquem que triar escola és una decisió important perquè serà amb l’escola amb qui compartiran un dels objectius més importants de la seva vida: ajudar uns nens i unes nenes a créixer  per a què visquin i convisquin en un món cada cop més incert i complicat. 

Des de fa uns dies, vivim amb l’ai al cor degut a una guerra injusta (sempre són injustes) a la qual ens hi han ficat. Més enllà del debat de si de guerres al món n’hi ha hagut sempre moltes i  que sovint no hi hem parat atenció, el cert és que, per la raó que sigui, aquesta guerra ens està tocant molt d’ aprop. I hi ha una realitat: en breu començaran a arribar persones refugiades a Sitges, entre ells, nens i nenes amb edat d’escolaritzar-se. 

No sabem si la  societat serà capaç de donar una resposta adequada; però el que tenim clar és que com a escola estarem a l’altura i serem capaços d’acollir i atendre aquells infants refugiats que ho necessitin. I ho farem per  vocació, per responsabilitat social i per ètica professional. I perquè ajudar uns nens i unes nenes a créixer  per a què visquin i convisquin en un món cada cop més incert i complicat també vol dir ensenyar-los el valor de la solidaritat i la companyonia cap als més desfavorits.

Com a escola, a part de donar resposta educativa als infants que puguin venir, hem volgut oferir quelcom més. És per això que al passat Consell Escolar es va proposar oferir l’antiga casa de la conserge (la Regina) com a habitatge d’acollida de refugiats.

L’Ajuntament ens ha donat l’OK i ara toca habilitar l’edifici perquè es converteixi en una llar digna ja que fa temps que no s’utilitza i està una mica malmesa.

Per fer-ho, necessitem l’ajuda de les famílies de l’escola.

Sabem que respondreu positivament perquè l’ #utrillomola gràcies a la gent que hi forma part.

En aquest enllaç trobareu maneres de donar un cop de mà. https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSclct1Ls55TIlm1fwOPSsA2ydRQcXV-hAPj8H61gOA1lKyd3Q/viewform?usp=sf_link

NO A LA GUERRA

A L’ESCOLA CELEBREM EL 8 DE MARÇ

A L’ESCOLA CELEBREM EL 8 DE MARÇ

Emmarcat amb el dia 8 de març, a l’escola hem celebrat la setmana de la dona. Una iniciativa impulsada per la comissió de coeducació organitzada per mestres de l’escola.

Durant la setmana, a l’escola hem realitzat diverses activitats relacionades amb el dia Internacional de la dona. Algunes de les activitats les hem fet amb l’alumnat, altres, han estat de treball intern de l’equip docent i, algunes, també han comptat amb la participació de les famílies. 

Algunes d’aquestes activitats han estat:

 • Música en clau femenina:Els mestres i les mestres de l’escola van escollir una cançó en clau femenina i s’ha creat un joc virtual on s’havia d’endevinar qui havia triat aquella cançó. Hi ha hagut molta participació, voleu saber qui ha guanyat? Ho penjarem a les XXSS
 • No eren bruixes eren sàvies: Aquest any,  la temàtica del dia 8 de març es va centrar en les bruixes. Amb la intenció de donar a l’alumnat el missatge que eren dones sàvies i remeieres (i per això se les temia i se les cremava) i defugir de la imatge de bruixa dolenta.
 • Entrevista a l’Astrid Desset:Nens i nenes de sisè van tenir l’oportunitat d’entrevistar a  l’Astrid Desset, directora de l’Administració Oberta de Catalunya. L’Àstrid, va arribar a Catalunya de Buenos Aires l’any 1987trillo TV i en aquesta entrevista ens explica la seva experiència d’adaptació i progrés laboral. L’entrevista es va enregistrar als estudis de Ràdio Miquel Utrillo i s’ha publicat al canal de youtube d’Utrillo productions. Voleu veure-la?
 • Xerrada amb Luri Sorroche:La Luri Sorroche és la primera entrenadora d’un equip de futbol masculí de categoria amateur. Ha entrenat a Estats Units, Xina i a la India, i sempre a equips masculins. Ha guanyat tres medalles durant la seva estància a la India i actualment és entrenadora del U.E. Sitges. Als nens i nenes de 3r els hi ha encantat escoltar la seva història. 
 • Visibilitzar alguns oficis:Cada any, posem el focus en un aspecte. Aquest any, hem volgut donar visibilitat, a través de les xarxes socials, a mares, àvies i tietes que realitzen una professió històricament desenvolupada per homes. Podreu veure-les aquí
JORNADA DE PORTES OBERTES

JORNADA DE PORTES OBERTES

Triar  escola és una decisió molt important, per això és molt aconsellable que les famílies puguin visitar els centres.

Ens encantaria ensenyar l’escola amb els nens i nenes a dins, treballant, jugant, aprenent, ensenyant…

Però com sabeu, vivim un moment delicat, en mig d’una  pandèmia mundial  i les restriccions que els Departaments de Salut i d’Educació posen a les escoles són molt estrictes. Així que hem buscat una altra opció que és oferir visites guiades en grups reduïts fora de l’horari lectiu i seguint unes mesures molt estrictes per a què la visita sigui segura.

Caldrà que tothom que s’apunti, segueixi les indicacions que rebrà per part de l’equip de l’escola.

Us oferim venir a una d’aquestes sessions:

 • Dissabte dia 19 de febrer: a les 09:30h, a les 11h, o a les 12:30h.
 • Dijous dia 3 de març: a les 17h
 • Dilluns dia 7 de març:  a les 17h

Trobareu tota la informació tant de les portes obertes com de les preinscripcions en aquest enllaç:

https://sites.google.com/escolamiquelutrillo.cat/preinscripcionsutrillo/p%C3%A0gina-principal-portes-obertes?authuser=0

XERRADA PER A FAMÍLIES

XERRADA PER A FAMÍLIES

Diverses vegades i des de diversos canals, les famílies ens heu fet arribar la inquietud de com abordar aspectes relacionats amb l’educació sexual. Com a escola hem contractat uns tallers d’educació sexual per als alumnes de sisè. Però també volem oferir la possibilitat a les famílies que es formin i aprenguin com treballar aquest tema amb els seus fills/es.

És per això que oferim una xerrada per a les famílies d’alumnes de 3r, 4t, 5è i 6è. La xerrada es titula: ACOMPANYAR LA SEXULAITAT A LA PUBERTAT

La xerrada serà en format telemàtic (la pandèmia no ens permet un format presencial) i serà el dia 22 de febrer a les 17h15. És imprescindible reservar plaça (atenció que les places són limitades).

Aquesta xerrada permet orientar les famílies en l’acompanyament de la sexualitat fins la pubertat. Amb exemples quotidians per incorporar un diàleg tranquil, sobre el coneixement del propi cos, els canvis físics i emocionals de la pubertat i l’arribada de la menarquia i l’espermarquia. Per tenir recursos per acompanyar les primeres exploracions genitals, el despertar del plaer eròtic i ajudar-los a diferènciar les pròpies experiències de la possible invasió de la sexualitat adulta. Per saber més de la construcció de les identitats i l’expressiò dels gèneres en el dia a dia. Sobre els climes afectius, la gestió de les emocions i les relacions de bon tracte. Es presentaran materials específics i pretextos per iniciar converses i noves consignes per mirar la sexualitat d’infants i joves amb una mirada renovada.

Està pensada per famílies d’alumnes de 7 a 13 anys.

Només famílies de l’escola.

Podeu reservar plaça aquí:

https://www.eventbrite.com/e/entradas-acompanyar-la-sexualitat-a-la-pubertat-257774439287

DONAR SANG MOLA

DONAR SANG MOLA

El passat 19 de gener, a la nostra escola es va celebrar la jornada de donació de sang. Un dels dies més assenyalats en el nostre calendari, i que l’any passat no es va poder dur a terme, a causa de la pandèmia. 

Després de mesos de treball, d’esforç i entrega per part de l’alumnat i l’equip de mestres de sisè, la jornada va ser possible i en va ser tot un èxit. 

Aquesta jornada és el resultat final d’un projecte molt ambiciós, un projecte que es repeteix cada any on els alumnes treballen tots els continguts relacionats amb l’aparell circulatori, i a més munten una campanya publicitària per poder captar el màxim de donants possibles. 

Per aconseguir-ho elaboren un logo i un lema, que aquest any era; “la pandèmia no ens atura, tornem amb més sang que mai”. A més, treballen per diferents comissions, elaborant diferents tasques per aconseguir arribar al màxim de persones possibles. Realitzant reportatges, creant obres de teatre per infants, produint cartells, “flyers”, anuncis, conferències, i organitzant una jornada lúdica per als fills i filles dels donants. 

Tota aquesta feina va acompanyada de l’organització del Banc de Sang i Teixits, ja que actuem de manera conjunta i coordinada, per tal que la jornada en si sigui tot un èxit. 

Aquest any, la campanya es va celebrar el 19 de gener i la  jornada va durar des de les 10h fins a les 20h. I va ser tot un èxit, es va desenvolupar de manera organitzada i amb total normalitat. Quasi 200 persones van venir a donar sang, de les quals 144 en van poder donar. Una autèntica animalada que millora el nostre propi rècord d’edicions anteriors i que demostra que, simplement, l’UTRILLOMOLA.

Tot i que l’alumnat de sisè, malauradament, va haver-se de confinar 12 hores abans d’iniciar la jornada, la seva tasca i preparació va ser clau perquè tot es desenvolupés amb eficàcia. 

Aquesta campanya s’ha convertit, en pocs anys, en un dels nostres projectes més emblemàtics i del qual ens sentim més orgullosos. Ja que la gran feina feta pel nostre alumnat i per l’ equip de mestres, es viu i es veu reflectida en un dia tan especial com la jornada de donació. A tota l’escola es respira un ambient de solidaritat i empatia molt gran.

Voleu veure la llistra de reproducció de vídeos de la campanya que van preprarar els alumnes de 6è?

CONCERT DE NADAL

CONCERT DE NADAL

Després dels dies de vacances, tornem a l’escola amb les piles carregades i amb moltes ganes de seguir gaudint dels aprenentatges, conjuntament amb el nostre alumnat. Però també voldríem aprofitar aquests primers dies, per fer balanç de com va anar la celebració del Nadal d’aquest primer trimestre tan accidentat. 

La valoració, en general, és molt positiva, ja que vam haver de canviar allò que teníem planificat fins a tres cops, a causa de les restriccions i de la situació de confinaments que vam patir a finals de novembre i durant tot el mes de desembre. La realitat, ens va portar a decidir que fer un format presencial era massa arriscat i vam acordar apostar per un format més conservador, oferint el concert per rigurós “indirecte”. Cal esmentar que la feina realitzada per l’alumnat, el professorat i tot l’equip de l’escola va ser de mèrit i el resultat se’n va veure reflectit. El concert va ser tot un èxit i estem molt contents i orgullosos de com va sortir tot. 

Per altra banda, també es van poder fer els actes nadalencs que teníem previstos, com: la visita del patge reial, el Tió i l’amic invisible, a més de poder fer un esmorzar conjunt nadalenc a cada grup classe. Esperem que al curs vinent puguem tornar a notar el vostre escalf i podem tornar a gaudir, del gran concert de Nadal, de manera presencial, ja que era una de les nostres fites aquest primer trimestre, ho tornarem a intentar al 2022.

Voleu veure el Gran Concert de Nadal?

https://youtu.be/7YYTF2udRnU

APRENENTATGE SERVEI A L’ESCOLA

APRENENTATGE SERVEI A L’ESCOLA

L’aprenentatge servei és una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte en el qual els participants es formen tenint en compte necessitats reals de l’entorn amb l’objectiu de millorar-lo.

L’escola ja fa anys que aposta per propostes d’aquest tipus i la jornada de donació de sang, i les setmanes prèvies, és un dels moments que amb més intensitat es viuen, especialment a 6è, però també en tot el conjunt de l’escola.

Enguany s’ha engegat un nou projecte, dut a terme per l’alumnat de 4t, titulat “El pati que volem”. Amb l’objectiu de dotar als companys i companyes del cicle de petits d’un pati adequat a les seves necessitats i preferències, les tres classes de 4t s’estan formant en diferents àmbits: els tipus de materials, la importància de la natura al nostre dia a dia, l’observació i anàlisi d’espais, les unitats de mesura i el dibuix a escala, entre altres.

Durant la seva formació, que encara segueix, han passat per una etapa de recollida de dades. Ells mateixos han creat taules d’observació i qüestionaris per l’alumnat de P5 i 1r, que els han servit per extreure’n informació d’interès per prendre decisions de cara al disseny del pati que hauran de presentar i defensar.

Malgrat que no seran beneficiaris directes dels canvis que provocaran al pati, el servei que l’alumnat de 4t està oferint als Petits i a l’escola és motiu suficient per despertar en ells un nivell d’implicació i motivació més que evidents.

ELECCIONS AL CONSELL ESCOLAR

ELECCIONS AL CONSELL ESCOLAR

El consell escolar del centre és l’òrgan col·legiat de participació de la comunitat escolar en el govern del centre.

En els centres públics, la funció principal del consell escolar és participar en la presa de decisions en relació amb aquells temes importants per al funcionament i l’organització del centre: el projecte educatiu, la programació general, la gestió econòmica, etc.

Cada quan es reuneix?

El consell escolar de la nostra escola acostuma a reunir-se un cop al trimestre ( tot i que en alguna ocasió s’ha hagut de reunir de manera extraordinària). Les reunions es poden fer presencials o telemàtiques i es fan per la tarda (a partir de les 17h).

Qui hi forma part?

En el consell escolar hi ha representats tots els col·lectius que intervenen en la comunitat educativa. A la nostra escola hi ha els següents representants:

 • Director o directora.
 • Cap d’estudis.
 • 5 representants de famílies escollits en votació.
 • 1 representatnt de l’AFA.
 • 6 representants de mestres escollits en votació.
 • 1 representant del PAS escollit en votació.
 • 1 representant de l’Ajuntament.

Quines són les funcions?

Corresponen al consell escolar les funcions següents:

 • Aprovar el projecte educatiu i les modificacions corresponents per una majoria de tres cinquenes parts dels membres.
 • Aprovar la programació general anual del centre i avaluar-ne el desenvolupament i els resultats.
 • Aprovar les propostes d’acords de corresponsabilitat, convenis i altres acords de col·laboració del centre amb entitats o institucions.
 • Aprovar les normes d’organització i funcionament i les modificacions corresponents.
 • Aprovar la carta de compromís educatiu.
 • Aprovar el pressupost del centre i el rendiment de comptes.
 • Intervenir en el procediment d’admissió d’alumnes.
 • Participar en el procediment de selecció i en la proposta de cessament del director o directora.
 • Intervenir en la resolució dels conflictes i, si escau, revisar les sancions als alumnes.
 • Aprovar les directrius per a la programació d’activitats escolars complementàries i d’activitats extraescolars, i avaluar-ne el desenvolupament.
 • Participar en les anàlisis i les avaluacions del funcionament general del centre i conèixer l’evolució del rendiment escolar.
 • Aprovar els criteris de col·laboració amb altres centres i amb l’entorn.
 • Qualsevol altra que li sigui atribuïda per les normes legals o reglamentàries

S’ha acabat l’aventura…

Tot just fa un mes acabàvem la nostra clàssica presentació de projectes, aquest any però amb una peculiaritat extra. Tots els cursos de l’escola partíem amb el mateix títol pel projecte:

“SITGES MOLA”

Les diferents classes van realitzar projectes relacionats amb Sitges però cadascuna d’elles va prendre una direcció diferent. Unes van optar per treballar i gaudir de la fauna i flora del Garraf, d’altres es van interessar per la façana marítima, la pesca i el comerç marítim, i fins i tot alguns van aprofitar per investigar a fons sobre les arrels històriques, culturals i gastronòmiques del nostre fascinant municipi.

L’aventura que expliquem aquí va sobre uns nens i nenes que es van preguntar…

Què passa quan un paper, un plàstic o quasevol deixalla cau al mar? Torna cap a la platja? Va mar endins? S’enfonsa davant de la nostra costa? Fa cap en una d’aquestes illes immenses de plàstic?”

Aquest dubte, que també era dificilíssim de resoldre per les pròpies mestres, mereixia d’una dedicació especial. I és que molts cops, jo mateix com a persona aduta, m’ho havia qüestionat en més d’una ocasió. Llavors vam tenir una idea interessantíssima…

“Comprarem un tracker GPS i el tirarem al mar per veure què passa quan una deixalla acaba a la platja”

Com vam començar?

Llavors va ser quan l’alumnat de la classe dels Grans CD van començar a treballar de valent amb la intenció de descobrir quina direcció pren la brossa quan cau al mar, i a més a més, poder conscienciar el màxim de gent possible per fer un món més sostenible i lliure de plàstics, culminant amb una campanya de neteja de platges.

Vam adquirir el dispositiu GPS i assessorats per experts en el tema, el vam posar a dintre d’un recipient plàstic molt ben precintat junt amb un codi QR.

Aquest codi redirigeix a una pàgina web que el mateix alumnat es va encarregar de dissenyar, on s’informa amb tres idiomes diferents (català, castellà i anglès) a la persona que trobi el dispositiu de quin projecte es tracta i que ha de fer en cas que el trobi. Ho voleu veure? CLIQUEU AQUÍ!!

Sabeu com va sortir l’experiment?

Quan ja estava tot preparat, alguns nens i nenes de la classe van pujar al vaixell del capità en cap del Port d’Aiguadolç i van entrar una milla endins per deixar anar el tracker a una distància considerable de la costa. Acte seguit vam començar a fer-ne el seguiment, i els resultats van ser realment sorprenents. MIREU MIREU!!!

Recorregut de l’Utrillo Tracker

Cada dia a l’arribar a l’escola comprovàvem on es trobar el nostre Tracker, i la veritat és que cada dia ens sorprenia. Durant les primeres 24 hores vam poder observar com el dispositiu havia fet un recorregut realment llarg. Es va desplaçar fins arribar gairebé a la platja de Gavà i va fer mitja volta fins arribar quasi a tocar a les costes de Garraf. Després d’això vam poder veure que es va mantenir dibuixant vuits a una distància d’entre 10 i 15 km davant de la costa de Sitges i Garraf. Fins que va començar a desplaçar-se en direcció sud-oest arribant a l’alçada de Vilanova.

Seguiment de les últimes hores abans d’encallar

Quan ja pensàvem que el perdríem de vista i que faria cap a Mallorca o Menorca, una llevantada va portar l’Utrillo Track directe cap a Sitges. Concretament a l’espigó de la platja de l’Estanyol. O sigui que… S’ACABA L’AVENTURA…

Sabem que el nostre dispositiu està a l’espigó però no el podem recuperar “de moment”. La nostra hipòtesi és que les onades han empès el tracker i s’ha quedat encallat entre les roques. Llavors ara, l’haurem de recuperar…

Participarem al CATALUNYA CLEAN UP CHALLENGE

A partir d’aquesta experiència, la mateixa classe prepararà una campanya de recollida de brossa de les nostres platges per a la resta d’alumnes de les classes dels Grans. Però això no acabarà aquí… Necessitarem de l’ajuda dels companys i companyes de tota l’escola i de les seves famílies per participar al Catalunya Clean Up Challenge. En els propers dies informarem amb més detall a través de les xarxes i del butlletí informatiu de l’escola, però ja ens avancem:

Aquest repte consisteix en aconseguir recollir i comptabilitzar una quantitat bastant gran de residus del medi natural. En el nostre cas serà de les platges de Sitges. A partir d’una app, s’hauran de capturar tots i cadascun dels residus que recollim per a que la mateixa app en faci el comptatge i la classificació dels residus que acabem salvant.

Des de l’escola creiem profundament en la sensibilització sobre la prevenció de residus per poder ajudar realment al nostre planeta. Aquest és un pas més per seguir creant aquesta consciència ecològica que necessitem amb tanta urgència, i que des de l’Utrillo seguirem lluitant per aconseguir-ho.

I recordeu, l’Utrillo… MOLA!

El treball globalitzat al cicle dels Grans

Quan s’acosta el període de preinscripcions escolars moltes famílies s’adrecen a l’escola per informar-se quan són les portes obertes per venir a visitar-nos, d’altres ens demanen directament informació sobre nosaltres; sobre com treballem. Ens pregunten què és “això” dels ambients, els projectes, les SDs… D’altres ens qüestionen “com” es treballa per projectes, o què és exactament el treball globalitzat. 

En aquesta entrada us posarem un exemple molt pràctic de com treballem de manera globalitzada amb el cicle dels Grans de la nostra escola, i així fer-vos una idea més aproximada del treball globalitzat, que és un dels aspectes bàsics del treball per projectes. 

Com molts ja sabeu, al llarg d’aquest segon trimestre els diferents cursos de l’escola estem realitzant el projecte transversal “Sitges Mola”, on cada curs treballa aspectes de diferents àrees relacionats tots ells amb el nostre municipi i el seu entorn. Cada curs ha optat per treballar una temàtica diferent; alguns han escollit l’entorn natural del parc del Garraf; d’altres la façana marítima; un altre grup la història de Sitges; la gastronomia típica del territori, els events culturals de Sitges…  Al cicle dels grans, igual que sempre fem  abans de començar una SD, hem proposat una sèrie d’aprenentatges de diferents àrees per sentar les bases perquè cada curs pugui desenvolupar el seu propi projecte segons els interessos generals del grup. Aquesta primera fase, és la fase de documentació.

Si en aquest projecte la temàtica protagonista ha de ser Sitges, els mestres planificarem una sèrie d’activiats diverses i des de la perspectiva de diferents àmbits que ajudin a l’alumnat a situar Sitges en el món. Així doncs, concretament, a partir de la història d’un personatge inventat que vol visitar Sitges (un extraterrestre), el convidem a que segueixi una sèrie de passos per arribar al nostre poble. 

Primerament necessitarem explicar-li al nostre convidat cap a quin continent s’ha de dirigir, per tant, l’alumnat haurà de saber com està organitzat el món, quins continents hi ha,  què són les coordenades de latitud i longitud, i com s’utilitzen per poder localitzar llocs i ubicacions. De mica en mica ens anem apropant més a la nostra ubicació. Haurem de conèixer coses sobre el nostre continent, el nostre país, la nostra comunitat autònoma, les comarques, el Garraf, i finalment Sitges.  D’aquesta manera estem treballant el coneixement del medi (l’organització del territori, el relleu, els paisatges, els climes…) juntament amb les matemàtiques (eixos de coordenades, gràfics, d’estadística…) i la llengua (comprensió i expressió oral i escrita) al mateix temps, i de manera competencial, ja que ho fem amb una intenció pràctica i un objectiu clar, no només pel fet en si mateix d’aprendre’s els continents, les comarques o les coordenades d’una manera descontextualitzada.

Per fer aquests aprenentatges globals, no els parcel·lem en llengua, mates i coneixement del medi. S’executen de manera conjunta, igual que en la nostra vida quotidiana. Oi que quan anem a comprar ens planifiquem, ens ubiquem, demanem els productes i els paguem sense haver de pensar? 

“Ara faig una planificació, ara busco la ubicació dels llocs on he d’anar, ara parlo, ara calculo el preu i ara pago…“

Doncs passa el mateix quan diem que fem treball globalitzat, i això ens ho trobem quan els nostres nens i nenes de l’escola treballen per ambients, fan projectes o desenvolupen seqüències didàctiques (SD).

A la part final d’aquesta fase de documentació hem fet servir un dron, que també és un dels milers d’aparells geocalitzats que utilitzem en el nostre dia a dia, per enlairar-lo a més de 250 metres d’alçada i poder veure la nostra comarca, a vista d’ocell, gairebé al complet. Amb aquesta activitat aconseguim cridar l’atenció de l’alumnat amb el dron i ens serveix com un exemple ideal per veure l’aplicació real de les coordenades que fa servir el GPS d’aquest aparell. Finalment, visualitzem les imatges enregistrades i a partir de l’observació detectem tots aquells elements del paisatge del Garraf que el caracteritzen (el litoral amb penya segats, el massís del Garraf, vegetació típica mediterrània…), així com els efectes visibles de l’acció de la mà humana en el medi natural (construcció d’habitatges, polígons industrials, carreteres, camps de conreu, espigons…). Finalment, l’alumnat pren nota d’aquestes observacions i culmina l’activitat amb una expressió escrita explicant com és el seu dia a dia, reflectint les característiques principals de la nostra comarca. 

Aquest exemple pràctic explica com es desenvolupa el treball globalitzat a partir de quart. Evidentment, en els cursos dels més petits sempre es treballa de manera global. Mai es farà una classe de llengua o de matemàtiques. Al llarg de tot el cicle d’educació infantil es posen les bases de l’alfabetització, així com de la motricitat fina, o de la manipulació matemàtica d’entre altres. A partir de primària es garantitzen alguns aprenentatges bàsics i sistemàtics de lectoescriptura i matemàtiques però sense perdre mai de vista el treball globalitzat des de totes les àrees.